Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Jak znaleźć pracę ...
Barista – za...
Warsztaty ze Starb...
Rewolucja w rekrut...
Szkolenie kucharsk...
Niezadowolony klie...
Ustroń i Mikorzyn ...
Szkolenie kelnersk...
Wizerunek biznesme...
Przebojowi wariaci
Rekrutacja zewnętr...
Praca i edukacja w...
PZH zaprasza na sz...
Język angielski w ...
Big Brother dla ka...
Sprawdź jaki masz ...
Nieobecny usprawie...
Psychologia współp...
Cudzoziemiec w Pol...
Cudzoziemiec w pra...
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Robot - Coupe
HellCold
M&M Gastro
Caffetea
Manitowoc Foodservice
Iguana - Gastro
Demi Co.
Dora Metal
Senso Gastro
Lunch24.pl
Artykuły spożywcze
Iglotex
Stówka - Pizzola
Belgium`s Best
Menos
ABC Espresso
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Twoja kariera
Barista – zawód dla pasjonatów!


Jeśli słysząc barista na myśl przychodzą Ci różne, czasem rozbieżne wyobrażenia, warto bliżej przyjrzeć się tej coraz bardziej popularnej wśród młodych profesji. O pracy w kawiarni rozmawialiśmy z utalentowanymi baristami Starbucks podczas tegorocznego finału konkursu Starbucks Barista Championship 2016.
 
Z fascynacji do ziaren
 
Już jako nastolatek wiedziałem, że kawa to będzie moja pasja – mówi Juliusz Łastowiecki, z warszawskiej kawiarni Starbucks Promenada – Najpierw organizowałem szkolne kafejki na cele charytatywne, później w pracy w kawiarni zacząłem odkrywać nowe smaki i coraz bardziej interesować się tym tematem. Ta fascynacja trwa do dziś i nie sadzę by kiedyś się skończyła. Oczywiście, niektórzy trafiają do pracy w kawiarni w poszukiwaniu łatwego zarobku na studiach, ale zostają – już dla pasji. Wcześniej piłam głównie herbatę, ale po rozpoczęciu pracy w Starbucks, jak dowiedziałam się skąd pochodzi, jak się ją robi i ile jest jej rodzajów – zaczęłam pasjonować się kawą – opowiada Justyna Kukułka z kawiarni w Katowicach. – Teraz zgłębiam alternatywne metody parzenia i chętnie wykorzystuje je na co dzień. Na  śniadanie uwielbiam kawę Etiopia podawaną z masłem.
 
 
Młodzi pasjonaci kawy cenią sobie możliwości rozwoju i pogłębiania swojej wiedzy oraz pracy na sprzęcie i produktach najwyższej jakości. W tej kwestii Starbucks otwiera przed swoimi baristami naprawdę duże perspektywy. Gdy zacząłem pracę w kawiarni, od razu spodobał mi się kontakt z ekspresem ciśnieniowym i latte art. To ze względu na to zmieniłem swoje dotychczasowe miejsce pracy na Starbucks. Tutaj mam lepsze warunki, by rozwijać swoje umiejętności w tym zakresie – wspomina Arkadiusz Zalewski, który podczas finału Starbucks Barista Championship reprezentował kawiarnię Starbucks Galeria Mokotów z Warszawy.

Klient nasz gość
 
Żeby być baristą trzeba kochać kawę i pracę z ludźmi. Prawie każdy z nich podkreśla – kontakt z ludźmi to najlepsze, co może się przydarzyć w pracy baristy! Jeśli miałabym wskazać to co najbardziej lubię w pracy w kawiarni, to są to ludzie, ludzie i jeszcze raz ludzie! – mówi Natasza Zalewska z kawiarni Świętojańska w Gdyni – Przede wszystkim wraz ze znajomymi z pracy tworzymy fajny, zgrany zespół, a do tego dochodzą jeszcze nasi goście, którzy są niezwykle sympatyczni, z którymi zawsze można porozmawiać i którzy już czują się u nas jak u siebie. Bariści Starbucks nie bez powodu nazywają swoich klientów gośćmi. W pracy tutaj najbardziej podobają mi się relacje między partnerami, jak i gośćmi. Można poczuć się jak w domu – mówi Monika Hojak z Poznania, polska laureatka Starbucks Barista Championship 2016. – Gdy serwuję kawę podczas coffee tastingów, często trafiam na ludzi, którzy chcą się dowiedzieć czegoś więcej na temat kawy, a taka rozmowa to czysta przyjemność. A kiedy dekoruję latte i widzę zadowolenie gości z naszej pracy, to zwiększa motywację do dalszego działania.
 
 
Mistrz ceremonii
 
Dzisiejszy barista raczej tworzy niż odtwarza. W tym fachu liczy się, oprócz rozległej wiedzy czy sprawności manualnej, także talent do tworzenia niestandardowych połączeń. Do przygotowania kawy podchodzę z namaszczeniem. I bez znaczenia, czy jest to kawa czarna czy z mlekiem. Po prostu ma być dobry. - mówi Łukasz Herbich, Coffee Master z kawiarni na Dworcu Głównym we Wrocławiu – Dlatego np. w pracy stosuję stoper, by parzyć kawę dokładnie tak długo, jak powinno się to robić. Oprócz wysokich umiejętności, przydatna jest także kreatywność w wymyślaniu nowych smaków czy odwaga do eksperymentowania w sposobach podawania napojów. Bo dzisiejszy barista to osoba, która potrafi stworzyć napój na miarę oczekiwań klienta. Nasi goście w kawiarniach są bardzo otwarci. Często sami proszą o przygotowanie nowego smaku napoju, albo przystają na nasze propozycje – dodaje Łukasz - A najfajniejsze jest to, że potem wracają po to samo i dopytują o baristę, który przygotowywał napój.
 
Barista to stan umysłu!
 
Rosnące oczekiwania wobec baristów to efekt coraz większej wiedzy miłośników małej czarnej na temat pochodzenia kawy, sposobów palenia i metod jej parzenia. Ponadto klienci chętniej poszukują nowych smaków. Zdecydowanie zauważamy w kawiarniach coraz większe zainteresowanie tematem kawy, jej jakości i różnorodności! – komentuje Arek – Dawniej goście przychodzili po prostu na kawę, dziś kilka razy dziennie słyszymy pytania typu: z jakiego regionu jest ta kawa? Jaki jest stopień palenia? Wielu gości pyta o szczegóły np. kawy origin espresso. To wszystko przysparza radości baristom, którzy prowadząc z gośćmi rozmowy na temat kawy i widząc ich zadowolenie, są w swoim żywiole.

Wypowiedzi baristów zebrano podczas krajowego finału Starbucks Barista Championship, który odbył się 3 czerwca br. w warszawskiej kawiarni Starbucks Reserve Nowy Świat 62. Zwyciężczyni, Monika Hojak z kawiarni Starbucks Poznań PKP, oraz piątka pozostałych laureatów etapów regionalnych konkursu udzieliła wywiadów na temat swojej pasji do kawy, tego co najbardziej podoba im się w pracy baristy oraz tego dlaczego wybrali zawód baristy. W razie gdyby byli Państwo zainteresowani uzyskaniem dodatkowych materiałów z tego wydarzenia, w postaci zdjęć i wypowiedzi baristów, zapraszamy do kontaktu.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR RATIONAL Sp. z o.o. Belfood Barson Iglotex Soda Pluss HRC Serwis Lemonia 007Gastro.pl Kwintet Polska Hendi Polska ABC Espresso Sokołów Robot - Coupe Heute Service Senso Gastro Nektar Natura Menos Tech - Prim easyFairsŽ Poland Werner & Mertz CTK Doram Piórex LMS Online Sp. z o.o. Uzdrowisko Wysowa S.A. Watersystem Elektronika S.A. Stówka - Pizzola Secpol Dora Metal
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000