Młodzież z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej wzięła udział w projekcie unijnym Erasmus Plus Gotowanie kluczem do sukcesu - praktyki w Hiszpanii.
Praktyki w hiszpańskim mieście Malaga trwały od 15 września do 12 października 2018 roku. Grupa 18 uczniów z klas technik żywienia i usług gastronomicznych uczyła się zawodu w renomowanych hiszpańskich restauracjach. W zeszłym roku praktyki zawodowe miały miejsce we Włoszech. Hiszpańskim parterem projektu jest organizacja Tribeka Training Lab, która specjalizuje się w organizacji staży i praktyk zawodowych. Beneficjenci projektu mieli niepowtarzalną okazję uczyć się fachu od hiszpańskich mistrzów zawodu. Uczniowie do perfekcji opanowali przyrządzanie potraw z owoców morza, które często goszczą na hiszpańskich stołach. Młodzież przygotowywała oryginalne dania obiadowe, przystawki, sałatki czy wyszukane desery.
Na uwagę zasługuje fakt, iż hiszpańscy restauratorzy przyjęli uczniów bielskiego Gastronoma z ogromną życzliwością i bardzo wysoko ocenili ich przygotowanie zawodowe i umiejętności kulinarne. Na ręce pani dyrektor Jolanty Wikło wpłynął nawet list pochwalny od szefa kuchni AC Malaga Palacio, jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w Maladze.
Beneficjenci projektu nie tylko zgłębiali tajniki kuchni, ale mieli również okazję poznać kulturę, tradycję i historię Hiszpanii. W czasie wolnym od praktyk uczniowie zwiedzali piękną Malagę, miasto rodzinne ojca kubizmu, Pabla Picassa. Położony na wzgórzu zamek Gibralfaro z przepięknym widokiem na miasto, katedra, dom rodzinny Pablo Picasso, klimatyczny port w Maladze, ogród botaniczny czy Muzeum Motoryzacji i Mody to niezwykłe miejsca, które mogli podziwiać. Jedną z głównych atrakcji pobytu była też wycieczka na Gibraltar, zamorskie terytorium Wielkiej Brytanii. Uczniowie mieli okazję obserwować jedną z atrakcji Gibraltaru – zadziorne makaki berberyjskie, czyli małpy bezogonowe.
Na zakończenie pobytu odbyło się uroczyste spotkanie w siedzibie organizacji partnerskiej, w czasie którego młodzież otrzymała certyfikaty ukończenia praktyk. Uczniowie wrócili pełni wrażeń i nowych umiejętności. W przyszłym roku planowane są kolejne czterotygodniowe praktyki w Hiszpanii w ramach projektu Gotowanie kluczem do sukcesu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.