Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Twoja kariera
Młodzież z bielskiego Gastronoma na praktykach w Hiszpanii


Młodzież z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej wzięła udział w projekcie unijnym Erasmus Plus Gotowanie kluczem do sukcesu - praktyki w Hiszpanii.
 
Praktyki w hiszpańskim mieście Malaga trwały od 15 września do 12 października 2018 roku. Grupa 18 uczniów z klas technik żywienia i usług gastronomicznych uczyła się zawodu w renomowanych hiszpańskich restauracjach. W zeszłym roku praktyki zawodowe miały miejsce we Włoszech.  Hiszpańskim parterem projektu jest organizacja Tribeka Training Lab, która specjalizuje się w organizacji staży i praktyk zawodowych. Beneficjenci projektu mieli  niepowtarzalną okazję uczyć się fachu od hiszpańskich mistrzów zawodu. Uczniowie do perfekcji opanowali przyrządzanie potraw z owoców morza, które często goszczą na hiszpańskich stołach. Młodzież przygotowywała oryginalne dania obiadowe, przystawki, sałatki czy wyszukane desery.
 
 
Na uwagę  zasługuje fakt, iż hiszpańscy restauratorzy przyjęli uczniów bielskiego Gastronoma z ogromną życzliwością i bardzo wysoko ocenili ich przygotowanie zawodowe i umiejętności kulinarne. Na ręce pani dyrektor Jolanty Wikło wpłynął nawet list pochwalny od szefa kuchni AC Malaga Palacio, jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w Maladze.
 
 
Beneficjenci projektu nie tylko zgłębiali tajniki kuchni, ale mieli również okazję poznać kulturę, tradycję i historię Hiszpanii. W czasie wolnym od praktyk uczniowie zwiedzali piękną Malagę, miasto rodzinne ojca kubizmu, Pabla Picassa.  Położony na wzgórzu zamek Gibralfaro z przepięknym widokiem na miasto, katedra, dom rodzinny Pablo Picasso, klimatyczny port w Maladze, ogród botaniczny czy Muzeum Motoryzacji i Mody to niezwykłe miejsca, które mogli  podziwiać. Jedną z głównych atrakcji pobytu była też wycieczka na Gibraltar, zamorskie terytorium Wielkiej Brytanii.  Uczniowie mieli  okazję obserwować jedną z atrakcji Gibraltaru – zadziorne makaki berberyjskie, czyli małpy bezogonowe.
 
 
Na zakończenie  pobytu  odbyło się uroczyste spotkanie w siedzibie  organizacji partnerskiej, w czasie którego młodzież otrzymała certyfikaty ukończenia praktyk. Uczniowie wrócili  pełni wrażeń i nowych umiejętności. W przyszłym roku planowane są kolejne czterotygodniowe praktyki w Hiszpanii w ramach projektu Gotowanie kluczem do sukcesu.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000