Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Menedżer gastronom...
Jak znaleźć pracę ...
Barista – za...
Warsztaty ze Starb...
Rewolucja w rekrut...
Szkolenie kucharsk...
Niezadowolony klie...
Ustroń i Mikorzyn ...
Szkolenie kelnersk...
Wizerunek biznesme...
Przebojowi wariaci
Rekrutacja zewnętr...
Praca i edukacja w...
PZH zaprasza na sz...
Język angielski w ...
Big Brother dla ka...
Sprawdź jaki masz ...
Nieobecny usprawie...
Psychologia współp...
Cudzoziemiec w Pol...
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
Tableart Tomasz Miszcz...
Makro Cash & Carry
M&M Gastro
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belgium`s Best
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Twoja kariera
Nowy Rok, Nowy kodeks ...

Już od 1 stycznia 2003 roku wchodzą w życie zmiany w kodeksie pracy. Jakie są plusy i minusy zmian dla pracownika,
a jakie dla pracodawcy ?






  • Mniej za chorobę

    Zgodnie z artykułem 92 kodeksu pracy pracodawcy będą płacić za 33 dni choroby w roku. Dotychczas płacili za 35 dni. Według tego, zasiłek chorobowy z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych będzie należny od 34 dnia zwolnienia lekarskiego. Ponadto każdy pierwszy dzień krótkotrwałej choroby ( trwającej do 6 dni) będzie bezpłatny. W związku z tym, chory pracownik, który już wykorzystał 33 dni będzie miał wypłacony zasiłek chorobowy za każdy dzień niezdolności do pracy przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
    Już od Nowego Roku pracownikowi przysługiwać będzie wynagrodzenie za każdy dzień podczas zwolnienia co najmniej 7- dniowego. Gdy jednak bez dnia przerwy po zwolnieniu trwającym do 6 dni, pracownik dostarczy kolejne zwolnienie - oba będą opiewać na więcej niż 6 dni – płatny będzie każdy dzień absencji.

  • Zmiany w świadectwie

    Wraz z wejściem w życie powyższych zmian dotyczących wynagrodzenia za chorobę pracownika , wprowadzone zostaną zmiany dotyczące szczegółowej treści świadectwa pracy oraz sposobu i trybu jego wydawania i prostowania. Od dnia 1 stycznia 2003 roku należy podawać łączną liczbę dni zwolnienia lekarskiego pracownika, dni choroby, za które pracownik nie otrzymał wynagrodzenia - pierwsze 6 dni.

  • Inaczej liczymy

    Od Nowego Roku wchodzi w życie nowelizacja rozporządzenia z 29 maja 1996 roku. Mówi ona między innymi o tym, jak po zmianach przepisów kodeksu pracy wyliczać wynagrodzenie, które ustalane jest w stawce miesięcznej w stałej wysokości za przepracowaną część miesiąca, w przypadku gdy za pozostałą część pracownik otrzymał wynagrodzenie za chorobę.

  • Urlop na żądanie, urlop na krótką niedyspozycję

    Od 1 stycznia pracownik, któremu przysługuje odpowiednio 18, 20 czy 26 dni urlopu wypoczynkowego, może wziąć w dogodnym terminie do 4 dni urlopu na żądanie lub na krótką niedyspozycję w ciągu roku. Nie ma konieczności konfrontacji z przełożonym i pytania go o zgodę na tenże urlop. Wniosek o tego typu urlop należy złożyć najpóźniej w dniu jego rozpoczęcia, a pracodawca nie może odmówić . Niewykorzystany w danym roku urlop na żądanie od kolejnego roku staje się urlopem zwykłym, który wykorzystuje się po wyrażeniu zgody pracodawcy. Liczbę dni urlopu na żądanie wykorzystanego u danego pracodawcy należy odnotowywać na świadectwie pracy.
    Przy wyznaczaniu urlopów wypoczynkowych załodze pracodawca od Nowego Roku będzie kierował się wnioskami pracowników oraz własnymi potrzebami.

  • Plan urlopów

    Na początku każdego roku ustala się plan urlopów. Z tworzenia takiego planu mogą zrezygnować te firmy, w których zakładowe organizacje wyrażą na to zgodę oraz gdzie nie ma związków zawodowych. Jeśli natomiast dojdzie to utworzenia planu urlopów pracodawca będzie ustalał urlopy kierując się wnioskami pracowników oraz własnymi potrzebami.
    Urlopy będą planowane indywidualnie po porozumieniu z pracodawcą.

  • Niedziele robocze i święta

    Od 1 stycznia pracownik będzie mógł wziąć urlop w niedzielę lub święto za wyjątkiem jego udziału w akcji ratowniczej. Dotychczas urlop wypoczynkowy w niedzielę i święto był niedopuszczalny. Od 2003 roku zatrudnieni w równoważnych normach czasu pracy, przy dozorze urządzeń czy pracach polegających na pozostawaniu w pogotowiu, będą mieli udzielony urlop na ich dni harmonogramowo robocze oraz wolne, w takiej proporcji, w jakiej występują w czasie wykonywania pracy.


Izabela Kłos
 [ 1 ]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Hello Coffee M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Iglotex Lemonia Sokołów Menos Steinberg EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Gorbi M&M Gastro Werner & Mertz Barson Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex CTK Doram Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000