Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Twoja kariera
Praca czasowa dla uczniów, studentów i nie tylko



Rozpoczęło się lato, a pieniędzy na wakacje brak. Warto więc rozejrzeć się za jakąś pracą, by potem z grubszym już portfelem ruszyć w świat. To dobry pomysł, ale tylko dla tych, którzy ukończyli 18 lat. Młodsi mają marne szanse na znalezienie czasowego zatrudnienia. Pracodawcy wolą ich nie przyjmować, a specjalistyczne agencje zajmujące się tymczasowym pośrednictwem pracy także unikają współpracy z niepełnoletnimi.

Jedynym wyjściem pozostają znajomości rodziców, którzy powinni na piśmie wyrazić zgodę na pracę swego niepełnoletniego dziecka.

Ci natomiast, którzy chcą zarobić na wakacje i spełniają warunek wieku, mają dwie możliwości: samodzielne poszukiwanie pracy albo zgłoszenie się do wyspecjalizowanej agencji pośrednictwa. Działa ich w Polsce sporo, a rekrutacja pracowników czasowych to najbardziej dynamicznie rozwijająca się odnoga usług rekrutacyjnych. Najwięcej zleceń w biurach pracy czasowej pojawia się wtedy, gdy zbliżają się święta, długie weekendy i właśnie w sezonie urlopowym. Często agencje te nie są w stanie nadążać za zamówieniami swych klientów. W takich sytuacjach, w oczach szefów biur pośrednictwa - bezrobocie wydaje się zjawiskiem wydumanym.

Jak zatrudnić się czasowo
1. Przyjść do biura, wypełnić formularz, zostawić cv. W niektórych agencjach można nadesłać zgłoszenie pocztą, faksem lub przez Internet.
2. Osoby, spełniające wymagania, są zapraszane na rozmowę kwalifikacyjną.
3. Czasem trzeba przejść test językowy (np. gdy zgłoszenie dotyczy pracy w sekretariacie lub recepcji) albo np. test sprawdzający szybkość i poprawność pisania na maszynie (lub klawiatury komputerowej).
4. Kandydat zapoznaje się z zasadami współpracy i jeśli warunki płacy i pracy mu odpowiadają, wprowadzony zostaje do bazy danych kandydatów.
5. Pozostaje już tylko oczekiwanie na kontakt ze strony agencji.

Przykładowe stawki za godzinę
Work Service

stanowiska pomocnicze w hipermarketach - 5 zł brutto; kasjer - od 5 zł; ekspozycja towarów na półkach - 5 zł; w call centre u operatorów komórkowych - 10 zł; tłumacz-asystent - 20 zł (zatrudniony na dwa tygodnie po kilka godzin dziennie)
TempService Łódź
najniższe płace to 5 zł brutto, w biurach zależnie od stanowiska - 8-12 zł, tłumacze umawiają się indywidualnie
G. RA.
- Zdarza się, że firmy dosłownie z godziny na godzinę szukają rąk do pracy. I to najczęściej wszystkie naraz. Zawsze najtrudniej jest w Warszawie. W ostatnią niedzielę długiego weekendu cztery autokary z Łodzi wiozły w sumie ponad 200 osób, które musiały natychmiast uzupełnić braki kadrowe w stołecznych hipermarketach. Dziesiątki tysięcy warszawiaków wracało do domów, gdzie czekały na nich puste lodówki i wszyscy chcieli je o tej samej porze uzupełnić. Obroty supermarketów wzrosły, w stosunku do "normalnej" niedzieli co najmniej trzy-, a nawet czterokrotnie - opowiada Tomasz Szpikowski, prezes agencji pracy czasowej Work Service. Firma ta zdominowała w Polsce rynek hipermarketów, jeśli chodzi o zapewnianie usług pracowników czasowych. Wielkie sklepy potrzebują przede wszystkim kasjerów, personelu do ustawiania towarów na półkach, ludzi do pracy w magazynach, operatorów wózków widłowych.

Gdzie można pracować

Praca czasowa to przede wszystkim praca fizyczna i niezbyt skomplikowane zajęcia biurowe.

W biurach potrzebne są osoby do: obsługi recepcji, pomocy w działach finansowo-księgowych, handlowych, logistycznych, obsługi sekretariatu, tłumaczeń, a także do obsługi działów IT, głównie z zakresu baz danych. Fizycznie można popracować w magazynach, w zakładach produkcyjnych przy produkcji, rozładunku i załadunku, w supermarketach w akcjach promocyjnych np. przy rozdawaniu ulotek. By podjąć pracę w placówce handlowej, trzeba mieć badania "na nosicielstwo" i morfologię krwi. To samo dotyczy prac przy produkcji żywności.

Sezon letni zapewnia pracę czasową dla tych, którzy zastąpią stałych pracowników, wyjeżdżających na urlopy. Jednak ten początek sezonu jest wyjątkowo korzystny dla producentów piwa i chipsów.

Grażyna Raszkowska
Rzeczpospolita, 3 lipca 2002
 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000