Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Twoja kariera
Praca i edukacja w Unii Europejskiej

Różne perspektywy

- W Unii Europejskiej, USA i Kanadzie początek kariery zawodowej i wymagania pracodawców są podobne - twierdzą studenci Studiów Międzynarodowych w Copenhagen Business School. Nie mówią o krajowych rynkach pracy, tylko o europejskim. Niekoniecznie więc wrócą po studiach do swoich krajów. - Naszą mobilność ograniczają bariery językowe i prawne a nie oczekiwania firm - mówi Marco z USA.

- Ja mam to szczęście, że jestem obywatelem Unii - uważa Filip z Francji - więc nie blokują mnie specjalnie pozwolenia na pracę czy wizy. Filip trzy lata temu skończył studia w Paryżu i od tego czasu jeździ po Europie jako projektant stron www. Mówi o sobie, że jest szczęśliwym podróżnikiem. - Dania bardzo mi się podoba - opowiada - ale zimą jest tu podobno okropnie. Nawet się zastanawiam czy nie pracować tutaj letnie pół roku a zimowe np. we Włoszech. To nie jest specjalny problem.

- Nie do końca jest tak jak mówisz - oponuje Tina z Finlandii - jaki procent twoich znajomych z liceum studiuje albo pracuje za granica?

- Na razie - nie zgadza się Filip - może i jesteśmy pionierami, ale za parę lat będzie nas dużo więcej. Europa staje się coraz mniejsza. Ty pracujesz w Malmoe (Szwecja) a mieszkasz w Kopenhadze. Dzięki mostowi między miastami podróż zajmuje Ci 20 minut. Już powstaje dzięki niemu wspólny dla obu miast rynek pracy? A co z samolotami? Za parę lat będzie nas stać, żeby co weekend latać do rodziców do kraju.

Liczy się renoma

Copenhagen Business School jest jedną z najlepszych kuźni młodych menedżerów w Skandynawii. Mimo to sporo tutejszych dziewiętnastolatków wyjeżdża na studia za granicę. - Jeśli przez pięć lat będziesz mieszkał w innym kraju, wśród innych ludzi, nauczysz się dużo więcej i masz większe szanse na międzynarodową karierę - uważa Donald Gedeon, vice president Hawai Pacific University - dlatego Amerykanie przyjeżdżają na studia do Europy a młodzi ludzie stąd na nasz uniwersytet. Ważne jednak, żeby nie uczyć się byle gdzie - byle za granicą. Różnice w poziomach szkół są spore i pracodawcy zwracają uwagę na to, co ukończyłeś.

Rzeczywiście, ilość chętnych podjąć studia w dobrych uczelniach jest często kilkukrotnie większa niż w tych mniej znanych, mimo że kryteria przyjęć są bardzo ostre a czesne nie należą do małych. - Jeśli chcesz rozpocząć międzynarodową karierę, dyplom dobrej szwajcarskiej uczelni to świetny argument przetargowy - twierdzi Tobias Kobke, student zarządzania w Hosta Hotel & Tourism School - dlatego zapożyczyłem się strasznie, żeby móc opłacić uczelnie, ale nie żałuję. Znalazłem kilku sponsorów, mam też firmę, która płaci mi stypendium w zamian za zobowiązanie, że przez 3 lata będę u nich pracował. Więc jakoś sobie daję radę. Wiem, że przez pierwszy rok po studiach będę harował jak wół, żeby spłacić pożyczkę ale potem już będzie z górki.

- Studenci nie mają problemów ze znalezieniem dobrej pracy, ale pod warunkiem że skończą dobrą uczelnię - potwierdza Linda Hurliman z biura administracyjnego HHTS - my jesteśmy jedną z najstarszych szkół w Szwajcarii i już zdążyliśmy wyrobić sobie renomę. Teraz sporo wielkich koncernów przychodzi do nas prowadzić rekrutację. Widok headhuntera na uczelnianym dziedzińcu też nie należy do rzadkości.

Absolwenci mniej renomowanych uczelni nie mają jednak tak lekkiego życia. - Zwykle nie pracujemy podczas studiów - opowiada Julie, która właśnie skończyła politechnikę na południu Francji i do Danii przyjechała na praktykę zawodowa - Pierwszego pełnoetatowego zajęcia zaczynamy szukać mając 25-26 lat. Wcale nie jest oczywiste ze znajdziesz to czego szukasz, choć faktycznie jeśli się w miarę postarasz, nie zostaniesz na bruku. Ale już pensja niekoniecznie będzie wysoka, dłużej też poczekasz na awans. Moja uczelnia organizowała co prawda od czasu do czasu seminaria poświęcone szukaniu zatrudnienia, ale niewiele z nich wyniosłam. Właśnie dlatego przyjechałam tutaj. Chce przez wakacje nadrobić większość braków.

Wszyscy zgadzają się, że warto studiować pięć lat a nie trzy. - Bachelor (licencjat) po studiach zawodowych dostaje średnio 24000 dolarów rocznie, czyli trochę więcej niż średnia krajowa - mówi Chuck z USA - ale jeśli masz tytuł master (magister) awanse i podwyżki są dwa razy częstsze.

www.pracuj.pl
 [ 1 ]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000