Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Drugie "Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD"


Pierwsze szkolenie kwalifikacji zawodowej "Kucharz grill i Barbecue" w woj. mazowieckim zakończone sukcesem! Najlepsi uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych - Poznańska z państwowymi certyfikatami!
 
Przy wsparciu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP i Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ w dniach 21-22 września 2021 roku odbyło się kolejne "Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD". Miejscem szkoleń był Ośrodek Szkoleniowo-Konferencyjny "4 Żywioły" w Falentach. Praktyka i teoria jako nowa kwalifikacja zawodowa "Kucharz Grilla i BBQ" wspólnie z Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
 
 
Głównym celem warsztatów było pozyskanie wiedzy dotyczącej marynowania i obróbek termicznych wołowiny różnymi metodami mającymi na celu pozyskania wiedzy do uzyskania Licencji i Certyfikatu Kucharze grilla i barbecue. Ważną istotą powyższego zagadnienia jest to, że do obróbki termicznej jako źródła temperatury stosowane jest drewno liściaste z którego można uzyskać pozytywne efekty w postaci dodatkowego waloru smakowego – czyli aromatu dymu ale czyhają również niebezpieczeństwa i zagrożenia ze spalania drewna w postaci związków smolistych i czadu. Natomiast zagospodarowanie trudnych w obróbce termicznej elementów wołowych takich jak: brisket wołowy, żebro wołowe, ozory wołowe, baweta wołowa, wołowina szarpana  itp. Pozwoli na rozszerzenie kulinarnych asortymentów mięsa wołowego co w efekcie powinno przełożyć się na zwiększenie sprzedaży Polskiego Mięsa Wołowego.
 


Warsztaty i szkolenia prowadzone były przez wykwalifikowaną kadrę specjalistów z zakresu obróbki termicznej produktów. Zajęcia prowadzili doświadczeni specjaliści:
  • Jacek Kucharski – Lekarz Weterynarii – (podczas warsztatów prowadził zajęcia z bezpieczeństwo i higiena ( HACAP ) zagrożenia powstałe w wyniku stosowania drewna jako źródła temperatury);
  • Mariusz Nowicki – Właściciel Akademii Kulinarnej Mariusza Nowickiego – pokazy kulinarne Kuchni Świata, Szkolenia Kulinarne w Szkołach Gastronomicznych - (podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu marynowania i peklowania mięsa wołowego oraz obróbka termiczna mięsa wołowego różnymi technikami);
  • Leszek Kosarzecki – Wykształcenie wyższe pedagogiczne. Założyciel Akademii Grilla i BBQ, Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego. Certyfikowany Juror Grilla i BBQ -  KCBS  z siedzibą w Kansas USA (Certified  Barbecue  Judge nr. #10401). Promocja polskich produktów rolno – spożywczych w Polsce i na Świecie (w ramach programu Europa Smakuje / FLAVORS of EUROPE  jakość i tradycja  – (podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu przygotowanie wołowiny do wędzenia, obróbka termiczna różnymi metodami – wędzenie na zimno, na ciepło, metodą na gorąco, logistyka obsługi masowych imprez).
     
    .
Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał certyfikat z zaświadczeniem o ukończeniu kursu/szkolenia grilla i bbq – wędzenia oraz Domowych Wędzarzy i Masarzy dla działalności MOL i RHD. Warsztaty cieszyły się dużym powodzeniem. W warsztatach uczestniczyli: Rolnicy - Hodowcy, Koła Gospodyń Wiejskich, Szkoły Gastronomiczne, Technika Przemysłu Spożywczego, Producenci - Przetwórcy branży mięsnej, Kucharze, Twórcy produktu Tradycyjnego

Szkolenie przygotowało Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000