Pierwsze szkolenie kwalifikacji zawodowej "Kucharz grill i Barbecue" w woj. mazowieckim zakończone sukcesem! Najlepsi uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych - Poznańska z państwowymi certyfikatami!
Przy wsparciu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP i Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ w dniach 21-22 września 2021 roku odbyło się kolejne "Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD". Miejscem szkoleń był Ośrodek Szkoleniowo-Konferencyjny "4 Żywioły" w Falentach. Praktyka i teoria jako nowa kwalifikacja zawodowa "Kucharz Grilla i BBQ" wspólnie z Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
Głównym celem warsztatów było pozyskanie wiedzy dotyczącej marynowania i obróbek termicznych wołowiny różnymi metodami mającymi na celu pozyskania wiedzy do uzyskania Licencji i Certyfikatu Kucharze grilla i barbecue. Ważną istotą powyższego zagadnienia jest to, że do obróbki termicznej jako źródła temperatury stosowane jest drewno liściaste z którego można uzyskać pozytywne efekty w postaci dodatkowego waloru smakowego – czyli aromatu dymu ale czyhają również niebezpieczeństwa i zagrożenia ze spalania drewna w postaci związków smolistych i czadu. Natomiast zagospodarowanie trudnych w obróbce termicznej elementów wołowych takich jak: brisket wołowy, żebro wołowe, ozory wołowe, baweta wołowa, wołowina szarpana itp. Pozwoli na rozszerzenie kulinarnych asortymentów mięsa wołowego co w efekcie powinno przełożyć się na zwiększenie sprzedaży Polskiego Mięsa Wołowego.
Warsztaty i szkolenia prowadzone były przez wykwalifikowaną kadrę specjalistów z zakresu obróbki termicznej produktów. Zajęcia prowadzili doświadczeni specjaliści:
- Jacek Kucharski – Lekarz Weterynarii – (podczas warsztatów prowadził zajęcia z bezpieczeństwo i higiena ( HACAP ) zagrożenia powstałe w wyniku stosowania drewna jako źródła temperatury);
- Mariusz Nowicki – Właściciel Akademii Kulinarnej Mariusza Nowickiego – pokazy kulinarne Kuchni Świata, Szkolenia Kulinarne w Szkołach Gastronomicznych - (podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu marynowania i peklowania mięsa wołowego oraz obróbka termiczna mięsa wołowego różnymi technikami);
- Leszek Kosarzecki – Wykształcenie wyższe pedagogiczne. Założyciel Akademii Grilla i BBQ, Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego. Certyfikowany Juror Grilla i BBQ - KCBS z siedzibą w Kansas USA (Certified Barbecue Judge nr. #10401). Promocja polskich produktów rolno – spożywczych w Polsce i na Świecie (w ramach programu Europa Smakuje / FLAVORS of EUROPE jakość i tradycja – (podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu przygotowanie wołowiny do wędzenia, obróbka termiczna różnymi metodami – wędzenie na zimno, na ciepło, metodą na gorąco, logistyka obsługi masowych imprez).
|
|
.
Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał certyfikat z zaświadczeniem o ukończeniu kursu/szkolenia grilla i bbq – wędzenia oraz Domowych Wędzarzy i Masarzy dla działalności MOL i RHD. Warsztaty cieszyły się dużym powodzeniem. W warsztatach uczestniczyli: Rolnicy - Hodowcy, Koła Gospodyń Wiejskich, Szkoły Gastronomiczne, Technika Przemysłu Spożywczego, Producenci - Przetwórcy branży mięsnej, Kucharze, Twórcy produktu Tradycyjnego
Szkolenie przygotowało Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.