Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
„Weź się za wołowinę” – pod takim hasłem w kompleksie gastronomicznym „Pod Wiatrakiem” w Warcie w powiecie sieradzkim odbywało się dwudniowe (13-14 października2021r) szkolenie, w którym uczestniczyli między innymi lokalni rolnicy, hodowcy bydła mięsnego, restauratorzy i pracownicy lokali gastronomicznych, a także uczniowie Technikum Gastronomicznego ZSP nr. 2 w Sieradzu.
Uczestnicy szkolenia mogli się przekonać, że typowe, działkowe grillowanie – choć coraz bardziej popularne – nijak się ma do sztuki przyrządzania mięsa zgodnie z zasadami barbecue. Zanim poznali tajniki bbq, wysłuchali interesujących wykładów Jacka Kucharskiego, lekarza weterynarii, eksperta w zakresie działalności MLO i RDH. Kursanci poznali podstawy unijnego i krajowego prawa żywnościowego, zasady zakładania działalności gospodarczej w formule: MOL i RHD. Wykłady dotyczyły także pozyskiwania i technologii obróbki mięsa wołowego i dodatków do żywności, a także głównych zagrożeń związanych z dojrzewaniem i przechowywaniem mięsa wołowego.
Spotkania z doktorem Jackiem Kucharskim były wstępem do wykładów i zajęć praktycznych jakie prowadzili Leszek Kosarzecki i Mariusz Nowicki z „Akademii Grilla, BBQ i Wędzenia Smoker” oraz Masarstwa Tradycyjnego. Uczestnicy szkolenia poznawali m.in. zasady peklowania, wędzenia i grillowania mięsa wołowego. Eksperci udowodnili, że wołowina – uznawana za mięso bardzo trudne w obróbce i w przygotowaniu – jest znakomitym produktem grillowym. Jednak by stać się Mistrzem trzeba poznać wszelkie tajemnice – począwszy od sposobu przechowywania, peklowania i marynowania, po wybór obróbki termicznej (grillowanie, bbq, wędzenie na zimno, ciepło i gorąco). Pomocnym może się okazać także wybór urządzeń do obróbki termicznej w których jako źródło temperatury stosuje się odpowiednie drewno liściaste.
Zajęcia praktyczne, zorganizowane przez członków Akademii Grilla, prowadzono przy wykorzystaniu różnych urządzeń do grillowania, bbq i wędzenia. To właśnie na nich przyrządzono do degustacji kilka dań z wykorzystaniem mięsa wołowego. Oprócz znakomitego żebra wołowego można było spróbować różnych wariantów wołowych dań przyrządzonych w formie bbq, grilla i wędzarni. Hitem było danie – wołowina po Azjatycku TaTaki przygotowana przez Mistrza Mariusza Nowickiego.
Maturzyści z sieradzkiego technikum byli zachwyceni nie tylko znakomitymi daniami z wołowiny, ale przede wszystkim sposobem prowadzenia zajęć, które – co podkreślali – dały im nowe spojrzenie na gastronomię - w niedalekiej przyszłości miejsce ich pracy. Zapowiedź prowadzenia podobnych warsztatów w ich szkole, a po ich zakończeniu możliwość zdobycia zawodu „Kucharz grill i bbq” spotkała się z niekłamany entuzjazmem. Jak zapewniają organizatorzy z SRW RP - wszystko wskazuje na to, że szkolenia, kończące się egzaminem i certyfikatem państwowym odbędą się na wiosnę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr. 2 w Sieradzu.
Organizatorzy programu, promującego mięso wołowe, pt.: „Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD” nie kryją satysfakcji po udanym spotkaniu w Warcie. Jego uczestnicy wskazywali na profesjonalizm prowadzących warsztaty, którzy w interesujący sposób potrafili przekazać wiedzę na temat mięsa wołowego i jego nowatorskich możliwości przygotowania w urządzeniach grillowych i wędzarniach.
W degustacji, kończącej cykl szkoleń, udział wzięli nie tylko ich uczestnicy, ale także przedstawiciele władz powiatu sieradzkiego, gminy i miasta Warta oraz lokalnych stowarzyszeń hodowców bydła mięsnego. Wszyscy byli pod wrażeniem serwowanych dań z mięsa wołowego, ich smaku i jakości. Włodarze z regionu wyrazili chęć organizowania podobnych szkoleń w przyszłości. Jest ogromna na to szansa, ponieważ beneficjenci programu liczą na pozytywną decyzję Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wołowego na kontynuowanie programu.
Szkolenie przygotowało Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Tekst i zdjęcia: Bożena Skarżyńska
RELACJA FILMOWA
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.