Zastanawiasz się nad rozwojem swojej załogi kucharskiej? Chcesz zwiększyć jakość grillowanych dań? Weź udział w szkoleniu w ramach kwalifikacji rynkowej "Przygotowanie potraw grill i barbecue - kucharz grill i barbecue". Warsztaty odbędą się w czterech sesjach szkoleniowych z zakresu Masarstwa Tradycyjnego dla działalności MOL i RHD oraz przygotowania dań z grilla i barbecue.
Od wielu lat w życiu społecznym modnym stał się grill. Przygotowanie potraw grill i barbecue - kucharz grill i barbecueOd wielu lat w życiu społecznym modnym stał się grill. Przygotowanie dań z grilla stało się atrakcją spotkań towarzyskich. Ogólnie mówiąc:
Grillowanie: jest to obróbka termiczna produktów bezpośrednio nad ogniem w wysokiej temperaturze w krótkim czasie. Wyższą formą takiej obróbki termicznej jest metoda stosowana barbecue ( BBQ ). Charakterystyką tej metody jest to, że źródło temperatury jest poza miejscem obróbki termicznej. Inaczej mówiąc: barbecue ( BBQ ) – jest to obróbka termiczna w niskiej temperaturze długo pod przykryciem.
Główną zasadą stosowaną w tych metodach jest źródło temperatury powstające z drewna lub węgla drzewnego. W metodach tych powstaje poza smakami z stosowanych przypraw, dodatkowy smak z aromatu dymu. Może on być dodatkową zaletą, ale źle zastosowany może okazać się szkodliwy dla zdrowia- groźny czad.
Między innymi dlatego na podstawie Obwieszczenia Ministra Rozwoju z dnia 25 maja 2020 roku ( Monitor Polski, Dziennik Urzędowy Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa, dnia 3 czerwca 2020, Poz. 482 ) powstała zasadność włączenia do kwalifikacji rynkowej Przygotowanie potraw z grilla i barbecue do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji co wiąże się do powstania nowego zawodu Kucharz Grill i Barbecue. Realizatorem szkoleń jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej. Projekt jest finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, a jego głównym celem jest zwiększenie wiedzy zarówno konsumentów jak i producentów na temat walorów odżywczych i prozdrowotnych wołowiny w zrównoważonej diecie.
ZDOBĄDŹ ZAWÓD!!!!
Naprzeciw Państwa oczekiwaniom, Firma Cons-Med Sp. z o. o. Decyzją Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 roku (Znak sprawy: DRP-IV.8321.3.2021) uzyskała uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji Przygotowanie potraw grill i barbecue. Przystępując do egzaminu uzyskują Państwo zawód i Certyfikat Państwowy honorowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i wszystkie państwa Unii Europejskiej.
Nabycie kwalifikacji Przygotowanie potraw grill i barbecue znacząco zwiększy szanse na wysoką jakość obsługi w polskich restauracjach oraz innych lokalach gastronomicznych, a jednocześnie efektywne funkcjonowanie tych przedsiębiorstw i rozwój firmy. Profesjonaliści gwarantują bowiem oczekiwany przez gości poziom usług, rozwój firmy i realizację oczekiwań finansowych inwestora. Zawód Kucharz Grill i Barbecue zwiększy także przejrzystość kompetencji pracowników kuchni restauracyjnej i klarowne określenie ich umiejętności. Ułatwiony zostanie proces rekrutacji zarówno dla pracodawcy ( będzie mógł w sposób jasny i klarowny ocenić potrzeby w swoim lokalu ), a także dla osoby posiadającej kwalifikacje ( będzie mogła wykazać swoją specjalizację – posiadanie odrębnej umiejętności nie uwzględnionej w innych kwalifikacjach ).
Tematyka szkolenia:
1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w obsłudze urządzeń do obróbki termicznej przy zastosowaniu urządzeń typu: grilli, wędzarnie, grillo-wędzarnie, rożna, piece chlebowe, ogniska itp.
2. Omówienie budowy oraz instrukcja obsługi urządzeń do obróbki termicznej:
a. Grille
b.Wedzarnie
c.Grillo-Wędzarnie typu „SMOKER”
3. Sprawianie oraz przechowywanie produktów spożywczych stosowanych w obróbkach termicznych dostosowanych do przepisów HACAP.
4. WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Znaczenie i zagrożenia.
5. Praktyki produkcyjne GHP i GMP oraz system HACCP.
6. Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
8. Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD.
9. Peklowanie i marynowanie produktów przeznaczonych do obróbki termicznej metodami: grillowania, barbecue (BBQ), wędzenie, pieczenie. – teoria
10. Obróbka termiczna produktów różnymi metodami:
a. Grillowanie
b. Barbecue ( BBQ )
c. Wędzenie metodą: na zimno, na ciepło, na gorąco.
d. Pieczenie
11. Rodzaje oraz zastosowanie drewna opałowego podczas obróbek termicznych różnymi metodami: grillowania. BBQ oraz wędzenia.
12. Praktyczne zajęcia dotyczący peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami.
13. Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych metodami : grillowanie, barbecue (bbq ), wędzenie metodami na zimno, na ciepło, na gorąco.
14. Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze dużych imprez cateringowych.
15. Szkolenie z zakresu masarstwa tradycyjnego- dla działalności MOL i RHD.
KUCHARZ GRILL i BBQ
– Państwowy kurs kwalifikacyjny z egzaminem zawodowym!!
Kurs kierowany jest do GRUPY OSÓB, które mogą być zainteresowane uzyskaniem tych kwalifikacji:
• Rolnicy i Hodowcy
• Koła gospodyń wiejskich
• Przedstawiciele branży gastronomicznej, mięsnej
• Szkoły gastronomiczne, Technika Przemysłu Spożywczego, Szkoły rolnicze
• Producenci, przetwórcy z branży mięsnej
• Twórcy produktu tradycyjnego, regionalnego
Kwalifikacja „Przygotowanie potraw grill i barbecue” skierowana jest do:
• Absolwentów szkół o profilu gastronomicznym
• Absolwentów szkół o profilu hotelarskim
• Absolwentów szkół o profilu turystycznym
• Absolwentów liceów ogólnokształcących
• Studentów wyższych uczelni o profilach związanych z żywieniem i przetwarzaniem żywności
• Studentów wyższych uczelni o profilu turystycznym
• Osób posiadających kompetencje w zakresie przygotowania potraw z grill i barbecue, a nieposiadających formalnego ich potwierdzenia
• Osób prowadzących działalność gospodarczą o profilu gastronomicznym, hotelarskim itp.
• Osób prowadzących działalność turystyczną na obszarach wiejskich
Wymagane kwalifikacje poprzedzające: BRAK
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji:
Osoba posiadająca kwalifikację Przygotowanie potraw grill i barbecue może podjąć pracę w hotelu, restauracji, karczmie, zajeździe jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu/stoiska grillowego podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).
Terminy Szkoleń i Warsztatów
z zakresu: przygotowania dań z Grilla Bbq i Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD.
I Termin: 7-8.09.2021 r.
Szkolenie/warsztaty celowe – dedykowane - komplet uczestników
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Restauracja Winnica Nawrot – Mechelinki 81-198, ul. Klifowa 17.
*9.09.2021 r. - Egzamin Państwowy dotyczy uzyskania Certyfikatu i Licencji Kucharza Grilla i BBQ – dla chętnych
III Termin : 21,22.09 2021 r. :
Szkolenie / warsztaty celowe / dedykowane - komplet
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce:
Warszawa Falenty Ośrodek Konferencyjno-Szkoleniowy 4 Żywioły
*23.09.2021 r. - Egzamin Państwowy dotyczy uzyskania Certyfikatu i Licencji Kucharza Grilla i BBQ - dla chętnych
VI Termin: 13-14.10.2021 r.
Szkolenie / warsztaty celowe / dedykowane - komplet
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Restauracja pod Wiatrakiem, ul. Terenowa 6, 98-290 Warta
*14.10.2021 r. - Egzamin Państwowy dotyczy uzyskania Certyfikatu i Licencji Kucharza Grilla i BBQ - dla chętnych
VIII. Termin: 26-27.10.2021 r.
Szkolenie / warsztaty celowe / dedykowane - komplet uczestników
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Winnica Nawrot, Mechelinki
*28.10.2021 r. - Egzamin Państwowy dotyczy uzyskania Certyfikatu i Licencji Kucharza Grilla i BBQ - dla chętnych
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.