–
Naszą ideą jest wspieranie młodych ludzi w stracie w karierze zawodowej oraz integrowane szkół i systemów edukacji z branżą gastronomiczną – mówi Wioletta Dudzińska-Szajniuk, koordynator programu stażowego
Szef dla Młodych Talentów –
Aplikować można poprzez stronę internetową MAKRO, ale również odpowiadając na ogłoszenia zamieszczone na portalu pracuj.pl – dodaje.
Do tej pory spłynęły już dziesiątki aplikacji od młodych kucharzy pragnących rozwijać się pod okiem ekspertów z MAKRO. Choć konkurencja jest duża, istnieje wiele sposobów na wzbudzenie zainteresowania u rekrutera.
–
Najlepszą metodą na wyróżnienie się jest autentyczność. Jeżeli jesteśmy autentyczni, pokazujemy, co nas pasjonuje, ale również jakie mamy deficyty, pracodawca zwróci na nas uwagę – zapewnia Dorota Minta, doradca personalny w programie
Szef dla Młodych Talentów.
Jak podkreśla Witek Iwański, szef kuchni restauracji Aruana i członek Rady programu
Szef Dla Młodych Talentów, kariera w gastronomii wiąże się z ciężką pracą, dlatego istotne jest, aby kandydat posiadał pewne cechy charakteru.
–
Młody człowiek, który rozpoczyna karierę w gastronomii, musi być pracowity, sumienny, zdyscyplinowany i odporny na stres. Powinien obserwować branżę oraz to, co dzieje się na świecie – zaznacza zdobywca tytułu
Młody Talent Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2015.